Дълга молитва за починал

Универсална молитва за починал. Произнася се най-вече до 40-ия ден.

Помени, Господи, Боже наш, починалия с вяра и надежда за вечен живот Твой раб (името на починалия) и като благ и човеколюбив Бог, Който прощава греховете и унищожава неправдите, прости му и го освободи от всички негови прегрешения, волни и неволни. Избави го от вечните мъки и геенския огън и му  дарувай да получи и да се наслади на Твоите вечни блага, които си приготвил за  обичащите Те. Защото, макар и да съгреши, Той не отстъпи от Тебе, и без да се  съмнява, вярваше в Отца и Сина и Светия Дух ­ в Теб, прославяния в Троица Бог, и до последния си дъх Един Бог в три Лица и три Лица в Един Бог православно изповядваше. Затова бъди милостив към него и вярата му в Теб вмени вместо дела и заедно с Твоите светии като щедър го упокой. Защото няма човек, който да е живял и да не е съгрешил, но само Ти си без никакъв грях, Твоята правда е правда вечна и Ти Единствен си Бог милостив, щедър и човеколюбив и на Теб слава въздаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков.
Амин!

Молитвата е малко по-дълга и е най-подходяща за периода между 9-ия и 40-ия ден  от смъртта. За първите дни има две много хубави, кратки и подхдящи молитви – Кратки молитви за починал.  Те са особено подходящи за дните от смъртта до 9-ия, но също така се използват и до 40-ия ден. 

За периода след 40-ия ден иам друга подходяща молитва. Молитва за след 40-ия ден.

Молитвата за починал е една от най-свещените и значими молитви в християнската православна традиция. Тя има за цел да помоли Господа Бога за прошка на греховете и вечен покой на починалия. 

Значение на молитвата за починал

Молитвата за починал е израз на нашата любов и грижа за тези, които са ни напуснали. Чрез тази молитва, ние се обръщаме към Бога с молба да прости греховете на починалия и да го приеме в своето вечно царство. Вярата, че молитвите на живите могат да помогнат на душите на починалите, е основен аспект на християнската вяра.

Текст на молитвата за починал

Текстът на молитвата за починал е изпълнен с дълбока вяра и надежда за вечен живот. Ето го и самият текст:

„Помени, Господи, Боже наш, починалия с вяра и надежда за вечен живот Твой раб (името на починалия) и като благ и човеколюбив Бог, Който прощава греховете и унищожава неправдите, прости му и го освободи от всички негови прегрешения, волни и неволни. Избави го от вечните мъки и геенския огън и му дарувай да получи и да се наслади на Твоите вечни блага, които си приготвил за обичащите Те. Защото, макар и да съгреши, Той не отстъпи от Тебе, и без да се съмнява, вярваше в Отца и Сина и Светия Дух ­ в Теб, прославяния в Троица Бог, и до последния си дъх Един Бог в три Лица и три Лица в Един Бог православно изповядваше. Затова бъди милостив към него и вярата му в Теб вмени вместо дела и заедно с Твоите светии като щедър го упокой. Защото няма човек, който да е живял и да не е съгрешил, но само Ти си без никакъв грях, Твоята правда е правда вечна и Ти Единствен си Бог милостив, щедър и човеколюбив и на Теб слава въздаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин!“

Как молитвата помага на починалите

Молитвата за починал има дълбоко духовно значение. Вярва се, че когато ние, живите, молим Бога за прошка на греховете на нашите починали близки, техните души получават утеха и покой. Молитвата също така укрепва нашата връзка с Бога и ни напомня за вечния живот и надеждата за възкресение.

Още един вариант на молитва за починали можете да намерите тук: Православен молитослов.