Как да направим перфектен некролог: Ръководство

Създаването на некролог е трудна задача, която изисква внимание и уважение към паметта на починалия. В тази статия ще разгледаме различни аспекти на създаването на му и ще предоставим полезни ресурси за улеснение на този процес.

Некрологът е кратък текст, който информира за смъртта на човек или за годишнина от смъртта му. В България некролози обикновено се правят и за по-важните помени. Абсолютно задължително се правят некролози за  скръбна вест, за 40 дни от смъртта и 1 година от смъртта. Много хора правят такъв и за останалите помени – 3 месеца от смъртта, 6 месеца от смъртта и 9 месеца от смъртта.  Основни текстови  атрибути на некролозите за помен са: името на починалия, снимка,  времето изминало от смъртта му, анонс, тип  – скръбна вест или възпоменание, основен текст, информация за мястото и датата а помена, автор. Графичните елементи на  биха могли да включват: рамка, кръст, цвете или друга картинка –  гълъб, свещ или друга елемент с подоба символика. 

Структура

Кръст за некролог 

Обикновено се започва с кръст за некролог или друг подходящ графичен елемент. Такъв елемент може и да липсва. Зависи дали човекът е бил християнин и доколко авторите  се придържат към тадииционните изисквания и до колко държат да акцентират на религиозния елемент.

Тип 

Ако става въпрос за помен има ред който най-често е измежду следните: „Тъжен помен“, и „Възпоменание“, ако некролога е уведомление, че някой е почианал то вариантите са: „Скръбна вест“ и „Тъжна вест“

Анонс

В случай на помен анонсът би могъл да бъде промерно „40 дни от смъртта на <името>“ или „1 година без скъпият ни <името>“ и т.н. Ако типът е тъжна вест аноснът би могъл да бъде – „С голяма мъка ви съобщаваме, че на <дата> почина скъпият ни <името>“ .  Разбира се всякакви вариации на тези анонси са допустими. 

Снимка

Следва снимка на починалия. Често в некролозите за тъжна вест снимката се изпуска – така е по традиция. В некролозите за възпоменание снимката е задължителна.  Снимката се появява на всички следващи некролози – за 40 дни и година и ако се правят и за другите помени. Все по-често обаче дори при  скръбна вест снимка се появява.  С напредването на дигиталните технологии снимите стават все по-големи, цветни и по ясни. 

Години на починали или години на раждане и смърт

Под снимката обикновено се поставят на колко години е починал човекът или датата на разджане тиренце и датата на смъртта

Основен Текст

В България основната част на некролога се различава от тази в много страни по света. Тук традицията е да се постави кратък тъжен стих за основен текст или няколко изречения с които се казва колко много починалия липсва на роднини и приятели и как той никога няма да бъде забавен.

По много страни по света обиновено основния текст включва информация за живота на починалия: образование, кариера, семейство, хобита и други важни моменти.

Все по-често този модел за изработка се използва и в България  и некрологът приема по-скоро информационен характер отколкото дълбоко религиозен.  Ако имате нужда от помощ при оформянето на тази част, разгледайте нашия Шаблон за некролог.

Заключителна фраза

Често със заключителната фраза се отправя посление към починалия или бога. Типични заключителни фрази са: „Почивай в мир“, „Мир на праха му“, „Поклон пред светалта му памет“ Некролог онлайн.

Информация за погребение или помен

Следват редове, в които се дава информация за датата на помена или погребението, подробности за предстоящия ритуал, ако има и датата и часът на неговото провеждане. Например: „Възпоменанието ще се извърши на централни софийски гробища на 19.04.2023г. т 11 часа“.

Автор

Некрологът обикновено завършва с ред упоменаваш от кого е. Например: „От семейството“, „От роднините“, „От приятелите“, „От децата“ и т.н. 

 

Как да Изберем Цветя за Некролог?

Изборът на цветя за некролога е важен, тъй като те символизират почит и съчувствие. За повече идеи и предложения, разгледайте нашата страница за Цветя за некролог.

Кръст Некролог

Кръстът е символ на вяра и може да бъде включен в некролога като знак на религиозна принадлежност. За повече информация, посетете нашата страница за Кръст некролог.

Некролог 40 Дни и 6 Месеца

Често в българската традиция се пишат некролози за 40 дни и 6 месеца след смъртта. Това са важни моменти за възпоменание и събиране на близки и приятели. Прочетете повече за това в секциите Некролог 40 дни и Некролог 6 месеца текст.

Модерен некролог

С навлизането на социалните мрежи в нашия глобализиран свят некролозите все по-често се преместват в дигиталното пространство. Хората все по-често споделят фейсбук жалейки и некролози. Тъжните вести и помените придобиват по-позитивен оттенък. Текстовете представляяват кратки биографичи справки за човека с множесто снимки и спомени. Некрологът се превръща в по-скоро позитивен спомен за живота на някого вместо традиционния инструмент за оплакване.

Заключение

Създаването на некролог е емоционално предизвикателство, но с правилните ресурси и насоки, можете да създадете достоен текст в памет на починалия.Създаването на такъв в наши дни е лесно. Можете да го направите с word или графична програма. Тук можете да намерите различни ресурси, затова.  Можете и да използвате нашия инструмент за създаване на онлайн некролог.

Ако имате нужда от помощ, посетете нашите страници за Как да направя некролог

Важни линкове за повече информация:

Следвайки тези указания и използвайки предоставените ресурси, ще можете да създадете некролог, който почита и помни починалия по достоен начин.