Некролози

общо описание на некролозите

Като част от българската традиция след кончината на даден човек близките му подготвят и залепват хартиени некролози. Същата процедура се повтаря и при възпоменанията – 40 дни, 6 месеца, 9 месеца, една година и по желание на всяка кръгла годишнина от смъртта. Повечето траурни агенции предалгат изработка на такива некролози като използват предварително изработени шаблони. От гледна точка на църквата няма установен канон за тези шаблони за некролози, но с течение на годините са се оформили няколко типови варианта. Всеки стандартен некролог съдържа няколко основни елемента. Кръст, рамка, заглавие, време, което е минало от смъртта на нашия близък, неговото пълно име, снимка, възрастта на която е починал или алтернативно година на разждане и година на смърт.   Следват текстов абазац съдържащ 2-3 изречения, в които се споделя нашата мъка и кратка фраза характеризираща човека. Абзацът завършва с типова фраза от  типа на „Поклон пред памметта му“. Следва информация за това къде ще бъде извършена панахидата, кои е автора на некволога . Например „от семейството“, „От приятелите“, „От опечалените близки.“ В долната част на некролога може да има ред с текст за това коя траурна агенция или погребално бюро и изработило некролога.

 Графично изображение на елементите в некролога

Кръстът обикновено стои най-отгоре в некролога, като е възможно той да бъде центриран или разположен вляво или вдясно. Под него стои заглавието. Например „Възпоменание“ , „Тъжен помен“, „Скръбна вест“ и др. Под него е периодът, който е минал от смъртта на човека. Например „40 дни от смъртта на“ или „6 тъжни месеца без“. Следват името и снимката на човека като и тук вариантите на разположение са няколко. Може снимката и името да са на едно хоризонтално ниво. Тогава снимката може да е отляво или отдясно, съответно тогава името е от дясно или отляво. Друг вариант е името и снимката да са едно под друго. Обикновено името е над снимката, но и обратния вариант е допустим. На следващия ред стои възрастта на човека – например „на 78 години“ или година на раждане и годината на смъртта например „1926 – 2017“. На следващо място е абзацът с кратък текст. Например „Винаги ще помним твоята доброта. Дано те радваме с делата си на този свят.“ като за края на абзаца на отделен ред, обикновено дясно подравнено стои финална фраза от рода на „Поклон пред паметта му“, „Почивай в мир“, „Винаги ще те помним“ и др. Следва информация за това къде и кога ще бъде извършен ритуалът – погребение или панахида. Например „Панахидата ще се извърши в ритуалната зала на Централни Софийски Гробища на 05.10.2018г. от 11 часа“ или „Погребението ще се извърши на гробищата в Бакърена Фабрика на 11 септември 2018 г.“. Най-отдолу стои информация за авторите на некролога. Например „от семейството“, „от приятелите“, „от опечалените близки“. Опционално може да има и последен ред, в който е изписано коя траурна агенция или погребално бюро е изработило некролога. Например „Денонощна траурна агенция Херакъл“. Целият некролог обикновено е обточен с рамка, която може да бъде обикновен правоъгълник или пък да съдържа орнаменти. Често в някй от ъглите може да стои допълнителен орнамент, като цвете или клонче. Некролозите могат да бъдат черно бели или цветни.

Траурни агенции изработващи некролози

Повечето погребални агенции предлагат изработката на некролози. Те резполагат с богат набор от шаблони и могат за минути да ви предложат и подготвят качествен некролог на символична цена. Следва списък на бюрата предлагащи изработка на некролози.